Vivace

Ik ben Joop Bais, 61 jaar jong en geboren en getogen in Den Helder. Ik woon nu alweer 14 jaar in Friesland, waarvan het laatste jaar, samen met Marijke Zwanenburg in Burgwerd, een prachtig dorpje boven Bolsward.
Ik heb een hele lieve dochter, Kelly, zij is getrouwd met Paul en zij hebben twee kinderen Damien en Lucas.
Marijke en ik hebben elkaar leren kennen in 2019, na het overlijden van mijn lieve vrouw Janneke. Marijke was haar collega en vriendin. Het is zo fijn en bijzonder dat het leven dan weer licht brengt en tijd geeft om te dromen (o.a. over zeilen op een multihull).

Tja, en hoe begin je dan een verhaal te vertellen.
Om te beginnen heb ik ongeveer 40 jaar zeilervaring, het begon met windsurfen in 1980 en na een periode van ongeveer 5 jaar mijn eerste zeilervaring op zeilboten opgedaan door mee te zeilen met vrienden. Het virus sloeg direct aan en is nooit meer verdwenen, een erg prettig virus mag ik zeggen. Mijn allereerst bootje was een Hurley 700, waarmee ik op de eerste tocht meteen de vuurdoop heb meegemaakt, door met de opening van het vaarseizoen naar Lowestoft te varen vanaf Den Oever. Dit is direct een tocht die je nooit meer zal vergeten, prachtig weer op de heenweg, bakstag windkracht 5, vol tuig en gaan, fantastisch was dat. Terugtocht ging even anders, nog steeds Noord-Oosten wind, maar op een bepaald moment zelfs windkracht 7, dat was een barre tocht, met onweer, windstilte, MayDay van een andere boot (the great Escape) in nood, motorpech en op de valreep nog vastlopen op het wad na 36 uur varen. Maar de boot was zeewaardig en de vierkoppige bemanning ook.
Ik was toen nog niet zo bezig met multihullzeilen en kocht mijn tweede boot, een contest 29, maar deze beviel mij eigenlijk niet, dus verder kijken wat er te koop was. Ik kwam toen via Guus Jansen in contact met een eigenaar van een Dragonfly 800 met vaste beams, waar ik direct verliefd op was en deze dus ook aankocht. Een sterke, stijve boot waarmee je best de grenzen kon opzoeken, top van 18,5 knopen gehaald.
Helaas moest ik een paar jaar later de boot toch verkopen, omdat het financieel niet meer uit kon voor mij en mijn gezin. Ik heb haar toen verkocht aan een Belg, die geen ervaring had en direct met windkracht 6, wind tegen stroom het Marsdiep over wilde razen. Omdat ik het eerste deel tot Scheveningen mee zou varen en het niet verwantwoord vond, heb ik hem toen overgtuigd om even te wachten tot het tij zou keren. Het was ergens begin maart 2001, om 16.00 uur vertrokken we uit Den Oever, wind en tij nu dus mee, dat was gaaf, alleen op de fok, want de wind was nog steeds 6bft. Omstreeks 21.30 uur knoopten we de lijnen vast aan de steiger in IJmuiden. Moe maar voldaan, want wat was het koud, brrrr. De volgende dag scheen de zon volop, maar er was totaal geen wind meer, dus motortje aan en naar Scheveningen. Het afscheid deed me wel een traantje wegpinken.
In de jaren erna is er veel veranderd in mijn leven in de relationele sfeer, alsook met het zeilen.
Toen het financieel weer iets beter ging was ik in staat om wat goedkopere boten te kopen en dat waren onder andere een Contest 25, 2 x een Hurley 800 en mijn laatste was een Victoire 933, dit was een prachtige boot en zeilde ook fantastisch. Deze heb ik helaas moeten verkopen wegens het overlijden van mijn vrouw.
Maar het multihullbloed bleef wel door mijn aderen stromen en ik ben lang opzoek geweest naar een die bij mij past.
In Italie, Denemarken en Duitsland geweest op zoek naar een DF-800 SW en/of DF-25 (nieuwe model), maar helaas waren deze niet in een mooie staat (of relatief veel geld), laat ik zeggen, in ieder geval niet naar mijn wens….
Ik heb daarna contact gehad met Tony Oversteeg en met Hoyte Raven en Els ten Brinke die beiden een Corsair varen, en ook via deze weg wil ik hen nog enorm bedanken voor hun gastvrijheid.
Ik wilde namelijk wel zeker weten of ik kon zitten in de kajuit, want dat is wel het minste wat ik nodig heb voor een klein beetje comfort op mijn 61ste. 😊

Uiteindelijk, na erg lang zoeken, zoeken en nog eens zoeken is het nu gelukt om een prachtige Corsair F24 MK-II uit 2008 te bemachtigen. De boot krijgt overigens een nieuwe naam, Vivace, en in april gaan we deze erop plakken en wordt ze gedoopt.
Ons vaargebied zal in eerste instantie het IJsselmeer, Markermeer, Noordzeekust en de wadden zijn, wellicht later iets verder en weer een keertje naar Lowestoft. We beginnen rustig aan. Marijke heeft nog geen zeilervaring, maar is leergierig en wij hebben er in ieder geval heel veel zin in.
Het lijkt ons ook hartstikke leuk om gelijkgestemde zeilers te ontmoeten, van hen te leren en ervaringen te delen.

Hartelijke zeilersgroet,

Joop Bais en Marijke Zwanenburg.

Laat een reactie achter