CTC-Nieuws 265

[tx_row] [tx_column size=”1/3″]

4 Vertrekken met Yana – Trijnie Dijkhuis
9 Mosselmaaltijd Regio Zuid – 1 februari 2020
10 Multihull- en ander nieuws – Maarten Bakker
13 Epoxy-allergie – Maarten Bakker
16 Zeezwerver – Gary Mulder
20 Rondje IJsselmeer – Jan Willem van Crevel
21 Ontmoeting in Bretagne – Marijke de Boer-Boon
24 Texel Rating – Nico Boon
25 Met de Twabak naar het IMM – Ants Tilma en Egbert Mulder
28 Zeelandkristal 2019 – Paul Hofman
30 Najaarsbijeenkomst en ALV – 23 november 2019
31 Notulen ALV – 30 maart 2019
31 Van het bestuur – Jaap de Boer

[/tx_column] [tx_column size=”2/3″]

Voorwoord

Ver weg en toch dichtbij…
Eindelijk weer die vertrouwde plof op de deurmat. Na de digitale edities van december 2018 en juli 2019 komen de volgende drie weer gedrukt en wel per post. Het zomernummer van 2020 wordt weer digitaal. Hopelijk zal het u bevallen. Een gedrukt exemplaar is prettig tastbaar, ook de oude bladen lees je zo graag nog eens door. Digitaal ademt actualiteit en dat werkt op de een of andere manier toch anders. De kans zit wellicht in én/én: crossmediaal, elk medium heeft zijn eigen toepassingen en het kan elkaar versterken. Het vinden van de goede mix en vorm is de uitdaging.
Hoe dan ook, dit nummer mag er weer zijn. Het bevat verrukkelijke zeilverhalen van ver weg en nóg verder weg. Uitzonderlijk! Roos en Gary zeilden met de Noreen, nu in cadmiumgeel nog mooier dan ooit, naar Zuidwest-Ierland en terug. Jongleren met depressies is het parool en dat kan met dat schip natuurlijk bij uitstek.
Nog zo’n volbloed mijlenmaker is de Yana. Trijnie zet de eigenschappen van de snelle maar lichte trimaran nog maar eens tegenover de comfortabele eigenschappen van de grote toercatamaran die zij onderweg op de Pacific in grote getale tegenkomen. De tri is superieur als het gaat om zeileigenschappen en snelheid, en dat heeft grote voordelen, vooral als het gaat om veiligheid. Slecht weer kun je met een vlotgaand schip omzeilen. Maar de tri heeft ook zijn beperkingen waarmee zij overigens met meesterschap weten om te gaan. Ondertussen gaat de reis voort!
Er zijn ook catamarans in het spel dit keer. Marijke en Ronald zeilden met de Tortuga naar Bretagne, nét voorbij de punt. Een prachtige reis die vanwege overwegend harde zuidwestenwinden en mistige omstandigheden traag van start ging. Terwijl hier de mussen van het dak vielen, zaten zij dichtgesnoerd in zeilpak in de kuip. Marijke maakte er weer een aantal bijzonder leuke filmpjes over, te vinden via de facebookgroep CTC-Nederland of direct op YouTube. Bijzonder was hun ontmoeting met Henk en Houkje op hun mooie Freydis 46 Wahoo in de baai van Brest. Zij zijn nu op weg naar Almeria op de Middellandse Zee waar ook Frits en Marleen Wiersma (Salon) en Wouter en Paula (Safari) zullen overwinteren. Een bijzonder rendez-vous!
En dan, het meesterstuk van Ants en Egbert Mulder. Met de relatief kleine Twabak zeilden zij stoer in twee weken naar Karlskrona, Zweden, tussen de depressies en fronten door. Werkelijk elk weergat werd door hen benut en dagelijks legden ze vele mijlen af. Bij het IMM troffen zij onder andere Paul en Ellenoor en Pieter en Marie-Anne Scargo. Het is altijd gezellig ‘out there’…
Tot slot de zeilevenementen. Paul schrijft aanstekelijk over het Zeelandkristal en de Mosselrace in het Zuiden met een leuk competitief veld. Volgend jaar meedoen! Jan Willem van Crevel herhaalt het kunstje met een even enthousiasmerend verslag van het Rondje IJsselmeer: een heerlijk zeilfestijn met leuke schepen. Twee weken daarvoor vond het HET-weekend plaats, een hoogtepunt dit jaar met zo’n zeventig gasten (!) en de San Dorig en de Adelaide als wedstrijdschip.
Hopelijk treffen we elkaar weer bij de ALV en het avondprogramma op 23 november in Flevo Marina Lelystad. Dat is dichtbij en er valt weer genoeg bij te praten! Mede namens Ariëlla, die al dit moois weer heeft geproduceerd, en de auteurs. Veel leesplezier!

Maarten Bakker

[/tx_column] [/tx_row] [tx_calltoact button_text=”Word lid of vraag een proefnummer aan” url=”https://multihull-online.nl/vereniging/lidmaatschap/”]Meer lezen?[/tx_calltoact]

Laat een reactie achter