CTC-Nieuws 261

[tx_row] [tx_column size=”1/3″]

4 Het is alles ijdelheid… – Doddy van Leeuwen-Assink
8 Multihull- en ander nieuws – Maarten Bakker
12 Beamreparatie voor de Redshift – Hein Zelle
14 Lissabon – Hellevoetsluis – Jan Jaap Radius
19 Knikconstructie voor een trimaran – Fred Bauer
20 Gevaarlijke eilanden – Trijnie Dijkhuis
24 Notulen ALV – 7 april 2018
25 Najaarsbijeenkomst en ALV – 17 november, Lelystad
26 50 jaar, 50 multihulls, 150 gasten – Maarten Bakker
31 Van het bestuur
31 In Memoriam – Sonja Boon-Beijne

[/tx_column] [tx_column size=”2/3″]

Voorwoord

Kentering van het tij

Precies twintig jaar geleden namen Ariëlla Bijl en ondergetekende het roer over van redacteuren Pieter Scargo en Herman Goddijn. In het begin moesten ze wel even wennen aan die jeugdige types met hun nieuwlichterij maar al gauw bleek het allemaal helemaal goed te komen.
En Nico Boon bleef gelukkig schrijven. De afgelopen twee decennia zagen een kleine negentig edities het levenslicht met duizenden mooie bijdragen van enthousiaste redacteuren, schrijvers, leden, reizigers en bouwers. Een geweldige verzameling kennis en ervaring die het verdient een groter publiek te mogen dienen. Dat is beslist de taak voor de komende jaren: digitaal ons materiaal beschikbaar stellen en delen met de zeilwereld in Nederland. Via de site, Facebook, twitter, insta… Dat kan niet zonder hulp van betrokken leden maar dat terzijde.
Er is overigens echt sprake van een kentering in het tij in de zeilsport. Van de zomer pakte Die Yacht uit met een themanummer over multihulls, op de omslag prijkte een indrukwekkende cat, in het binnenwerk een omvangrijke special over meerrompschepen. Ook het blad Zeilen kwam met een bijzondere cover met een tot de verbeelding sprekend beeld van de Yana, van boven in de mast. Slechts het kleine bijbootje op de trampoline liet de grootte van de tri in werkelijke verhoudingen
zien. Het blad maakte met tientallen pagina’s over cats en tri’s een inhaalslag waarmee de leemte van de afgelopen tientallen jaren meer dan goedgemaakt werd. Overigens werd de kentering al een paar jaar geleden voorzichtig aan zichtbaar met regelmatig kleine berichten over nieuwe schepen en af en toe een test. Zo konden de Nederlandse G4 en de TF10 op hun aandacht rekenen. De groeiende belangstelling is mooi en biedt kansen voor de toekomst. Ietwat jammer evenwel dat nieuwe multihullzeilers zelden van de CTC blijken te hebben gehoord. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de onvindbaarheid van de site waar gelukkig sinds dit voorjaar een eind aan is gekomen.
Ook dit nummer is weer een heerlijke verzameling verhalen van zeilers en bouwers. Spannende avonturen beleefde Jan Jaap Radius langs de Portugese en Spaanse kusten, evenzo spannend zeilt de Yana tussen de atollen van Frans-Polynesië. Bram en Doddy worden door de grote uitdagingen van het zeilen en falende techniek gedwongen te reflecteren over de diepere zin der dingen. En terwijl Frans Bauer experimenteert met een nieuwe beam-vouwtechniek, repareert en versterkt Hein Zelle zelf de draaiconstructie van de beams van zijn mooie Dragonfly. Leerzame en inspirerende verhalen en er is nog veel meer om van te genieten! Al was het alleen al het kleurrijke verslag van het jubileumfeest in Hellevoetsluis met veel prachtige foto’s van Gary Mulder en anderen.
Tot slot een treurig bericht, op de valreep ontvingen we het bericht van het overlijden van Sonja Boon op 9 oktober jongstleden. Sonja stond Nico in 50 jaar CTC altijd terzijde, de laatste jaren ging haar gezondheid steeds meer achteruit. We wensen Nico veel sterkte toe en hopen nog lang van zijn spitsvondige geest te mogen genieten.
Komend kerstnummer gaan we experimenteren met een digitale versie. Daar hoort u te zijner tijd zeker meer van. Voor nu, mede namens Ariëlla, graag tot ziens op de ALV op 17 november.

Maarten Bakker

[/tx_column] [/tx_row] [tx_calltoact button_text=”Word lid of vraag een proefnummer aan” url=”https://multihull-online.nl/vereniging/lidmaatschap/”]Meer lezen?[/tx_calltoact]

Laat een reactie achter