Jubileum 55 jaar CTC

55 jaar Catamaran en Trimaran Club

Jubileum in Den Helder

De Catamaran Trimaran Club, de vereniging van multihullzeilers in Nederland, bestaat dit jaar alweer 55 jaar! Dit jubileum vieren we van donderdag 24 augustus tot zondag 27 augustus met een feestelijk evenement in Willemsoord, de sfeervolle haven van Den Helder. Op deze voormalige scheeps- en onderhoudswerf voor de Koninklijke Marine hopen we veel catamarans en trimarans in allerlei soorten en maten te mogen verwelkomen. De jachthaven is omgeven door monumentale panden, historische schepen en twee droogdokken. Op het terrein valt veel te ontdekken, zoals het lichtschip in de museumhaven, het Reddingsmuseum, het Marinemuseum met originele duikboot, een wrak uit 1620, gezellige terrasjes en nog veel meer.

Gezellig en sportief

Het belooft een gezellig club- en zeilfestijn te worden met diverse activiteiten en veel bezoekers aan de vrolijke botenparade in de haven. Er is ruim tijd gereserveerd om elkaar te ontmoeten en bij elkaar aan boord te kunnen stappen. Het uitwisselen van ervaringen met mensen met dezelfde interesse is tenslotte één van de charmes van zo’n bijeenkomst. De community van multihullzeilers strekt zich ook uit buiten Nederland: we verwachten zeilers uit België en Duitsland en waarschijnlijk ook enkele Franse en Engelse deelnemers. Zij zijn van harte welkom! Uiteraard staat voor de sportieve zeilers een uitdagend wedstrijdprogramma op de agenda. Er wordt gezeild op de Waddenzee (Gat van de Stier) om de Henk Eggink Trofee.

Het jubileum is aan het eind van de vakantieperiode gepland; we hopen dat de meeste leden dan weer teruggekeerd zijn van mooie zeilavonturen met sterke verhalen.

Wij hopen jullie in groten getale al dan niet met boot in Den Helder te treffen.

Het CTC-55 team,
Eric Mullink, Christina Stam, Ernst Steinraht, Gerard Hahne, Ariella Bijl

Programma

Donderdag 24 augustus

Aankomst van de schepen in Willemsoord. Ontvangst en registratie van de deelnemers in het Havenkantoor (gebouw 41) van 14.00 tot 18.00 uur.

Van 19.00 tot 21.00 uur is iedereen welkom voor de borrel en de officiële opening in de mastenloods van de Scheepstimmerwerkplaats, gebouw 73 (Medemblikkerloods).

Vrijdag 25 augustus

Van 9.00 tot 16.00 uur worden de wedstrijden om de HET gezeild op de Waddenzee.
Voor degenen die niet aan de wedstrijden deelnemen is er ’s ochtends om 10.00 uur een rondleiding over de voormalige Rijkswerf Willemsoord. ’s Middags is er om 14.00 uur de mogelijkheid om onder leiding van een gids een bezoek te brengen aan het Reddingmuseum.

’s Avonds van 18.00 tot 21.00 uur is er een barbecue én heerlijke vers gerookte vis in de mastenloods van de Scheepstimmerwerkplaats, gebouw 73 (Medemblikkerloods).

Zaterdag 26 augustus

Van 9.00 tot 15.00 uur worden de wedstrijden om de HET gezeild op de Waddenzee.
Voor de niet-zeilers is een rondleiding bij het Marinemuseum georganiseerd, ’s ochtends om 10.30 uur.

’s Middags van 12.00 tot 16.00 uur: bezoekers die interesse hebben in het varen op een multihull willen we gelegenheid geven om aan boord te kijken en eventueel een stukje mee te varen.

Om 17.00 uur is de borrel en prijsuitreiking in restaurant Stoom in gebouw 60D, met aansluitend om 19.00 uur een gezellig buffet-diner; einde om 22.00 uur.

Zondag 27 augustus

Van 9.00 tot 10.30 uur is de officiële sluiting met zelf-meegebrachte koffie en gebak. Bij mooi weer zien we elkaar bij het Sluisdeurenpodium; bij slecht weer in de loods van de Scheepstimmerwerkplaats.

Voor iedereen die nog wat langer blijft én van kunst houdt is er een rondleiding in het unieke kunstproject de Nollen, om 15.00 uur.

Plattegrond Willemsoord

Ons 55-jarig jubileum gaan we vieren in Willemsoord, de voormalige Marinewerf in Den Helder, een haven met een rijke historie. Vanwege de strategische ligging van Kaap Den Helder werd dit complex begin negentiende eeuw op initiatief van Napoleon ontworpen, en na zijn val in opdracht van koning Willem I gebouwd. Er kwamen fraaie gebouwen zoals sloepenloodsen, werkplaatsen en magazijnen. Ook een scheepshelling en twee droogdokken, die nog steeds gebruikt worden: in één ligt permanent het historische schip Bonaire, in het andere droogdok staan nog regelmatig schepen voor onderhoud. Na de sluiting van de Rijkswerf is het complex vanaf 1995 geheel gerenoveerd en hebben de gebouwen nieuwe bestemmingen gekregen.

Monumenten

Vanuit de moderne jachthaven die hier aangelegd is heeft men fraai uitzicht op een aantal van deze monumentale panden, op het ramschip de Schorpioen, de mijnenveger Abraham Crijnssen, de Bonaire, en twee gerestaureerde hijskranen.

Rondom het Willemsoord-complex ligt de Museumhaven. Hier liggen allerlei historische bedrijfsvaartuigen te pronken; grote blikvangers zijn het Lichtschip Texel en de Zr.Ms.Bonaire.

Musea

Verder bevinden zich hier het Reddingsmuseum Dorus Rijkers en het Marinemuseum waar u 500 jaar marinegeschiedenis kunt ervaren en een originele duikboot kunt bezichtigen. In een glazen paviljoen bevindt zich het wrak Samuel. Een koopvaarder van het type pinas uit ca. 1620. Het is nu prachtig geconserveerd. En uiteraard zijn er veel gezellige terrasjes!

Uitstapjes

Buiten Willemsoord valt ook nog genoeg te beleven, voor wie even een niet-nautische activiteit wil. Even uitwaaien op de zeedijk langs het Marsdiep, met uitzicht op Texel en de Razende Bol, bijvoorbeeld. Of een bezoek aan het Atlantikwall Centrum, waar een interactieve expositie over deze verdedigingslinie te bekijken is. Of een uitstapje naar kunstproject de Nollen: een wandeling door dit binnenduin leidt langs grote stalen sculpturen, langs bouwsels waar je van donker, via een ondergrondse toegang, weer in een lichte ruimte komt. Binnen twee van de gebouwtjes bevinden zich schilderingen die de gehele binnenruimte omvatten.

De haven

In de jachthaven is één lange steiger voor ons gereserveerd, waar we dubbel kunnen liggen. Verder kunnen we ‘stapelen’ aan een aantal kopsteigers en langs de steiger tussen de boxen. Mogelijk zijn ook enkele boxen beschikbaar. Er bevinden zich twee moderne, ruime sanitaire voorzieningen; ook wasmachines en drogers zijn aanwezig. Verder kan er diesel getankt worden en is er een vuilwaterpomp.

De toegang tot de jachthaven vanuit zee is via de Zeedoksluis; tijdens het jubileum zal deze zoveel mogelijk open staan, afhankelijk van het getij, zodat we vlot door kunnen varen. Op overige momenten moet geschut worden; dit kan op de volgende tijden: 8.00 uur – 12.00 uur en 15.00 uur – 21.00 uur. Er is momenteel een sluis in aanbouw die toegang geeft vanuit het Noordhollands Kanaal, de Boerenverdriet-sluis; echter het is nog niet bekend wanneer deze klaar zal zijn. Alternatief is dan via de Koopvaardersschutsluis en Zeedoksluis.

Zonder boot

Voor wie niet met de boot komt: er zijn ook een camperplaats en een Bed & Breakfast op Willemsoord. En uiteraard hotels in de omgeving, zoals Land’s End, met uitzicht op de Waddenzee.

Musea / rondleidingen

Vrijdagochtend

Een gids geeft een rondleiding over het hele terrein van Willemsoord en zal vertellen over de geschiedenis, architectuur en de bijzondere schepen die hier te bewonderen zijn.

Start: 10.00 uur
Duur: ca. 2 uur
Vertrek: bij het Informatiecentrum, gebouw 52A
Kosten: €6,- p.p., ter plaatse betalen


Vrijdagmiddag

Bezoek aan het Reddingmuseum Dorus Rijkers met gids.

Woeste zeeën, gestrande schepen en uitrukkende reddingboten. Beleef het in het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers. Het museum vertelt de geschiedenis van het Nederlandse reddingwezen op zee. Voor jong en oud is van alles te zien en te doen. Ervaar een echte redding in de VR-experience, waarbij je bemanningslid bent aan boord van de Nh1816. Houd je staande in windkracht 10 in de windtunnel, beleef de wilde zee met de vaarsimulator en verstuur zelf een bericht in morse. Met het Heldenspel kun je testen of je geschikt bent om redder te worden. Iedere schoolvakantie vinden extra activiteiten plaats.

Start: 14.00 uur
Duur rondleiding: 1 – 1,5 uur
Kosten: rondleiding betaald door de CTC. Entree volwassenen €11,-, kinderen €7,-, groepstarief v.a. 15 pers.: €9,- p.p., ter plaatse betalen. Gratis voor KNRM-leden en Museumkaarthouders.


Zaterdagochtend

Marinemuseum
In het torentje wandel je in zes zalen door de rijke geschiedenis van de Nederlandse marine.
Je maakt kennis met onze Nederlandse zeehelden uit de Gouden eeuw, leert over de overgang van zeil naar stoom en leeft mee met de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. In de interactieve tentoonstelling ‘Schip en werf’ kan de bezoeker klinken, lassen, touw knopen, lading hijsen of het geschut bedienen. Ontdek in de tentoonstelling Navy Games meer over de wisselwerking tussen marinespellen voor amusement en voor het opleiden van marinepersoneel. Ook het ramschip Schorpioen en de mijnenveger Abraham Crijnssen zijn te bezichtigen, en niet te vergeten een echte onderzeeër, de Tonijn!

Start rondleiding: 10.30 uur
Duur: ca. 1,5 uur
Kosten: rondleiding betaald door de CTC. Entree volwassenen €12,-, kinderen €7,50, groepstarief: €10,50 p.p., ter plaatse betalen. Museumkaart/Vriendenloterij gratis.

Of combikaart Reddingmuseum en Marinemuseum: €18,00 volwassenen / €12,00 kinderen.


Zondagmiddag (voor de kunstminnende blijvers)

Kunstproject de Nollen
Een wandeling door dit binnenduin leidt langs grote stalen sculpturen, langs bouwsels waar je van donker, via een ondergrondse toegang, weer in een lichte ruimte komt. Binnen twee van de gebouwtjes bevinden zich schilderingen die de gehele binnenruimte omvatten.

Start: 15.00 uur
Duur 1,5 uur
Kosten: €15,-, Museumkaart gratis. Rondleiding inbegrepen. Bij voldoende belangstelling kunnen we een privégids regelen (entree plus € 50,- voor de privégids)
Bereikbaarheid: 10 min. lopen naar station, 5 min. met de trein naar Den Helder Zuid; ingang Nollen is naast het station.

Kosten

Tot en met 16 juli is het inschrijfgeld (inclusief de borrels en maaltijden):
– voor CTC-leden €40,- per persoon (kinderen €20,-)
– voor niet-leden €45,- per persoon (kinderen €22,50)
Na 16 juli komt er 25% bij.
In het bevestigingsformulier dat automatisch verstuurd wordt na inschrijving, staat hoe je kunt betalen.

Het liggeld (1,75 per meter per nacht) en de toeristenbelasting (1,58 p.p.p.n.) betaal je zelf bij de havenmeester.

De entree voor de musea betaal je ter plaatse, de rondleidingen worden betaald door de CTC, details staan onder het kopje ‘musea’.

Inschrijfformulier

  Contactpersoon

  Naam*
  E-mail*

  Schip

  Op alle deelnemende schepen zal een informatiebordje worden bevestigd met gegevens van het schip.

  Ik kom zonder schip

  Naam schipper
  Naam schip
  Type schip
  Ontwerper
  Bouwer
  Bouwjaar
  Lengte x breedte
  Diepgang
  Gewicht
  Zeiloppervlak grootzeil / voorzeil
  Maximum zeiloppervlak
  Wat is het vaargebied, welke bijzondere reizen heeft het schip gemaakt?

  Foto van het schip (max. 2MB, jpg/jpeg/png/gif)

  Meezeilen met multihulls

  Tijdens het evenement kunnen serieus geïnteresseerden een stukje meevaren op een van de aanwezige multihulls. Ben je bereid een belangstellende aan boord te nemen?

  Wedstrijden

  Ik wil graag meedoen aan de wedstrijden

  Toestemming

  Mijn schip mag op de deelnemerslijst op deze site

  Deelnemers

  Aantal deelnemers van 13 jaar of ouder

  Aantal deelnemers van 4 tot en met 12 jaar oud

  Aantal deelnemers tot en met 3 jaar oud (gratis)

  Walprogramma

  De entree voor de musea betaal je ter plaatse, de rondleidingen worden betaald door de CTC, details staan onder het kopje 'musea'.
  Aantal deelnemers aan de rondleiding op Willemsoord op vrijdagochtend
  Aantal deelnemers aan de rondleiding in het Reddingmuseum op vrijdagmiddag
  Aantal deelnemers aan de rondleiding in het Marinemuseum op zaterdagochtend
  Aantal deelnemers aan de rondleiding door de Nollen op zondagmiddag

  Eten en drinken

  Donderdag
  Aantal deelnemers aan de welkomstborrel in de Scheepstimmerwerkplaats

  Vrijdag
  Wat eten de deelnemers aan de barbecue/gerookte vis in de Scheepstimmerwerkplaats
  Vlees
  Vegetarisch
  Gerookte vis
  Vlees én gerookte vis
  Vega én gerookte vis

  Zaterdag
  Aantal deelnemers aan de borrel in restaurant Stoom
  Wat eten de deelnemers aan het buffet in restaurant Stoom
  Vlees
  Vegetarisch
  Kindermenu

  Opmerkingen

  Vergeet niet een kijkje te nemen in de jubileumwinkel!

  Zeil mee met een multihull

  Met het evenement willen we ook medewatersporters kennis laten maken met meerrompschepen. In de haven is een interessante collectie te aanschouwen: van de sportieve trimarans van Dragonfly of Farrier en de grote toercatamarans van de Franse werven als Lagoon en Catana tot de snelle Havkats, Graingers en de interessante one-off’s van zelfbouwers. Een unieke kans om al die verschillende typen naast elkaar te kunnen te zien en te vergelijken. Op de deelnemende boten zal een informatiebordje worden bevestigd met gegevens van het schip. Belangstellenden kunnen eventueel een kijkje nemen aan boord en een aantal cats en tri’s ligt klaar om met serieus geïnteresseerden een stukje te zeilen en naar het wedstrijdveld op zaterdagmiddag te kijken.

  U dient zich vooraf aan te melden via onderstaand formulier of een e-mail aan de organisatie. Als u specifiek belangstelling heeft voor een bepaald type schip kunt u dat ook aangeven. Let op: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en een en ander is afhankelijk van de weersomstandigheden. Via e-mail wordt u op de hoogte gehouden van eventuele wijzigingen in het programma.

   Aanmeldformulier voor meezeilen op een multihull

   Het aantal plaatsen is beperkt. Om deze goed te verdelen willen we graag iets meer van je weten.

   Heb je interesse in een bepaald type multihull?

   En voor onze nieuwsgierigheid nog een laatste vraag:

   Jubileumwinkel

   In de jubileumwinkel vind je kleding, petjes, tassen, voor elk wat wils. Mis je nog iets? mail dan de redactie.

   De komende actieperiodes zijn:
   15% korting op alles 6 – 11 mei
   15% korting op alles 20 – 23 mei

   Het verstand van Poeh – Kraken 33

   Schipper: Karst Hoogenboom
   Ontwerper: Lock Crowther
   Bouwer: Kees Hoogenboom
   Bouwjaar: 1978
   Lengte x breedte: 10 x 6,9 meter
   Diepgang: 0,5 / 2 meter
   Gewicht: 2000 kg

   Adelaide – TEK-35

   Schipper: Paul Hofman
   Ontwerper: John Shuttleworth
   Bouwer: TEK Composites, Stoney Creek Ontario, Canada
   Bouwjaar: 2001
   Lengte x breedte: 10,60 x 7,45 meter
   Diepgang: 0,50 / 2,40 meter
   Gewicht: 5300 kg in cruising mode
   Zeiloppervlak: grootzeil + voorzeil 49,6 + 23,4 = 73 m²
   Maximum zeiloppervlak: 133 m²
   Vaargebied: Noordwest-Europa en Scandinavië.
   Bijzondere reizen: 2001 van Lake Ontario, via Lake Erie en het Erie Canal naar New York, 2021 van Nederland naar de Botnische Golf en terug

   Noor – TC 999

   Schipper: Eric Mullink
   Ontwerper: Ulf Tolfsen
   Bouwer: Arild Tolfsen
   Bouwjaar: 1981
   Lengte x breedte: 10,0 x 6,4 meter
   Diepgang: 0,5 – 1,5 meter
   Gewicht: 3,3 ton
   Vaargebied: Scandinavië en Noordwest Europa.
   Bijzondere reizen: Wij hebben het schip vorig jaar gekocht in Noorwegen van de nicht van de bouwer en haar via de Zweedse westkust, Denemarken en Duitsland naar Durgerdam gevaren. Daarvoor heeft ze altijd in Scandinavië gevaren met als verste tocht een oversteek naar Schotland.

   Equinox – Kurt Huges trimaran

   Schipper: Renzo van der Plas
   Ontwerper: Kurt Hughes
   Bouwer: Bob
   Bouwjaar: 2002
   Lengte x breedte: 11.50 x 10 meter
   Diepgang: 2.60 meter
   Gewicht: 4000 kg
   Zeiloppervlak grootzeil / voorzeil: 76 m²
   Maximum zeiloppervlak: 160 m²
   Vaargebied, bijzondere reizen: IJsselmeer, Waddenzee, Oostzee, Noordzee, Kanaal, Golf van Biskaje, Middellandse Zee, Atlantische Oceaan, Cariben. We zijn twee keer naar de Cariben en terug gevaren, daarnaast ook nog een rondje Oostzee en afgelopen jaar heen en weer langs de Franse kust in het Kanaal. Zie ook lifeatsea.nl

   Maurie – Seawind 1160

   Schipper: Christina Stam
   Ontwerper: Richard Ward
   Bouwer: Mariglass, Balmain, Australie
   Bouwjaar: 2008
   Lengte x breedte: 11,60 x 6,50 meter
   Diepgang: 1,20 meter
   Gewicht: 10,5 ton
   Zeiloppervlak grootzeil / voorzeil: grootzeil 62 m² / fok 22 m² / screacher 62 m²
   Maximum zeiloppervlak: 124 m² / 165 m² met spinnaker
   Vaargebied: Wadden, Noordzee, IJsselmeer, Oostzee
   Bijzondere reizen: 2019 Zweedse Oostkust tot Stockholm, 2022 Denemarken, rondje Funen.
   Reizen met vorige eigenaar: New York – Nova Scotia en Intercoastal Waterways, USA; Engelse kust en Kanaaleilanden

   Thundercat – Suncat 30 catamaran

   Schipper: Wim Van Houdt
   Ontwerper: Derek Kelsall
   Bouwer: Bayside Marine (werf Derek Kelsall)
   Bouwjaar: 1989-1990
   Lengte x breedte: 8.99 x 5.50 meter
   Diepgang: 0.40 – 1.80 meter
   Gewicht: 3700 kg
   Zeiloppervlak grootzeil / voorzeil: ± 35 m² / ± 11 m²
   Maximum zeiloppervlak: ± 96 m²
   Vaargebied, bijzondere reizen: Wij zwerven gans de zomer voornamelijk door het zuiden van Nederland, vroeger vakantietrips naar zuidkust UK tot Wight.

   Hunky Dory – Trimaran

   Schipper: Ernst Steinraht
   Ontwerper: Woods/Baartman
   Bouwer: A. Baartman
   Bouwjaar: 2004
   Lengte x breedte: 12 × 7 meter
   Diepgang: 1,1 meter
   Gewicht: 6500 kg
   Zeiloppervlak grootzeil / voorzeil: 47/23 m²
   Maximum zeiloppervlak: 170 m²
   Vaargebied, bijzondere reizen: Wad en Noordzee. Portugal, Engeland, Frankrijk, Horta, Carib.

   Zazou – Starck 852 (Piana 30)

   Schipper: Pieter Scargo
   Ontwerper: Bertrand Desray
   Bouwer: Chantier Bertrand
   Bouwjaar: 1994
   Lengte x breedte: 9,20 x 4,90 meter
   Diepgang: 0,70 meter
   Gewicht: 2200 kg
   Zeiloppervlak grootzeil / voorzeil: 31 / 11 m²
   Maximum zeiloppervlak: 42 m²
   Vaargebied, bijzondere reizen: Zeeland, Noordzee, Oostzee

   Sant Dorig – Catana 40 S

   Schipper: Bram van Leeuwen
   Ontwerper: Lock Crowther
   Bouwer: Catana
   Bouwjaar: 1992
   Lengte x breedte: 12 x 6 meter
   Diepgang: 90 cm
   Gewicht: 9 ton

   Calypso – F-24

   Schipper: Tom Siemerink
   Ontwerper: Farrier
   Bouwer: Corsair
   Bouwjaar: 1996
   Lengte x breedte: 7,30 bij 5,00 meter
   Diepgang: 0,3 meter
   Gewicht: 1275 kg
   Zeiloppervlak grootzeil / voorzeil: 23/11 m²
   Maximum zeiloppervlak: 69 m²
   Vaargebied, bijzondere reizen: Wadden, IJsselmeer, Noordzee